Soja vervangen in het melkveerantsoen - alternatief 1

Door het hoge eiwitgehalte blijft sojaschroot een interessante aanvulling in het rantsoen. Maar soja wordt niet lokaal geproduceerd en heeft volatiele prijzen. De melkvee-experts van PROTECOW vonden vijf oplossingen die sojaschroot kunnen vervangen. De alternatieven hebben betrekking op het beschikbare ruwvoeder of op het type krachtvoeder. De komende weken stellen we de oplossingen voor via animatievideo's en technische fiches. We starten met het eerste alternatief: koolzaadschroot.

Koolzaadschroot in plaats van sojaschroot
Koolzaadschroot biedt twee voordelen ten opzichte van sojaschroot: de lokale productie en de lagere kostprijs. De lagere voederwaarde is een nadeel, maar dit kan je compenseren door klassieke koolzaadschroot te mengen met bestendige koolzaadschroot en een beetje gerst.

Dit alternatief is getest op een melkveebedrijf met weinig oppervlakte voor ruwvoederteelten. Zo’n type bedrijf heeft een hoge krachtvoederkost als gevolg. Voor een behoud van de melkproductie werd bij deze simulatie sojaschroot volledig vervangen door een mengeling van de twee types koolzaadschroot en gerst. De technische en economische cijfers van de situatie voor en na de simulatie werden vergeleken. De PROTECOW melkvee-experts stelden vast dat het krachtvoederverbruik, de individuele melkproductie en de netto-marge (+14%) stegen.
 
Video1.PNG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
> Bekijk de video op het YouTube-kanaal van PROTECOW.
 
> Bekijk de technische fiche (N°1) op www.interreg-protecow.eu/documenten-documents.

Behoud of stijging van productie en rendement
Meerdere alternatieven voor sojaschroot zijn getest. De simulaties zijn gebaseerd op praktijktesten en berekeningen. In functie van de beschikbare middelen en de verwachtingen van de melkveehouders uit het grensgebied werden vijf oplossingen weerhouden. De simulaties tonen aan dat sojaschroot in sommige gevallen bijna volledig vervangen kan worden, zonder negatieve gevolgen voor de productie of het rendement. De rentabiliteit van de melkveebedrijven is soms zelfs verbeterd.
 
> Volgende week brengen we een oplossing voor een melkveebedrijf met een rantsoen hoofdzakelijk op basis van maïskuil.
 
Banner_videos_PROTECOW_email_NL_750px.jpg


Voor meer info / Plus d’infos
Eddy Decaesteker -E: eddy.decaesteker@inagro.be
Leen Vandaele (ILVO) Maryline Lamérand (ILVO)

Publicatiedatum / Date de publication 13/04/2020
TOP