Soja vervangen in het melkveerantsoen - alternatief 4

Door het hoge eiwitgehalte blijft sojaschroot een interessante aanvulling in het rantsoen. Maar soja wordt niet lokaal geproduceerd en heeft volatiele prijzen. De melkvee-experts van PROTECOW vonden vijf oplossingen die sojaschroot kunnen vervangen. De alternatieven hebben betrekking op het beschikbare ruwvoeder of op het type krachtvoeder. De komende weken stellen we de oplossingen voor via animatievideo's en technische fiches. Bedrijfseigen getoaste veldbonen gebruiken is een vierde alternatief.

Bedrijfseigen getoaste veldbonen
Door zelf krachtvoeders te produceren word je minder afhankelijkheid van soja. We analyseerden de mogelijke teelten in Vlaanderen, Wallonië en Noord-Frankrijk en stelden vast dat veldbonen zowel een landbouwkundig als technisch voordeel hebben. Het zijn namelijk vlinderbloemigen met een goede eiwit-energie-ratio. Om ze zo goed mogelijk te benutten in het melkveerantsoen, kan je veldbonen beter toasten. Dit proces zorgt voor een hoger gehalte aan darm verteerbaar eiwit ten opzichte van het onbestendige eiwit. De kostprijs voor toasten bedraagt 45 € /ton.
 
Deze oplossing is getest op een melkveebedrijf dat gebruik maakt van zowel gras- als maïskuil. De productie van die veldbonen vraagt een aangepast teeltplan aangezien het een lenteteelt is. Bij de simulatie kon 1 kg DS getoaste veldbonen 0.6 kg DS sojaschroot én 1 kg DS gerst vervangen. De hoeveelheid krachtvoederverbruik en de voederkosten zijn gedaald, de netto-marge steeg met 2%.
 
 
Video1.PNG
 
 
 
 
 
 

 
 
> Bekijk de video op het YouTube-kanaal van PROTECOW.
 
> Bekijk de technische fiche (N°4) op www.interreg-protecow.eu/documenten-documents.

Voor elk type melkveebedrijf een oplossing
PROTECOW vergelijkt de technische en economische cijfers van Vlaamse, Waalse en Noord-Franse melkveehouders. In die regio’s is er een grote diversiteit aan melkveebedrijven. Om elk bedrijf in het grensgebied aan te spreken, zijn de simulaties gebaseerd op drie bedrijfstypes via praktijktesten en berekeningen. Hierbij een overzicht van andere oplossingen. Ontdek welke het best bij jouw bedrijf past.
 
Type melkveebedrijfOplossing
Bedrijf met weinig oppervlakte voor ruwvoerteelten en een hoge krachtvoederkost als gevolg.

N°1: koolzaadschroot gebruiken in plaats van sojaschroot

Bedrijf met een rantsoen hoofdzakelijk op basis van maïskuil.

N°2: tussenteelten met Italiaans raaigras zaaien om het aandeel gras in het teeltplan te verhogen  

Bedrijf met een rantsoen op basis van maïs en gras, inclusief grasland.

N°3: de kwaliteit van het ingekuilde gras verbeteren.

 
 
> Volgende week brengen we een derde oplossing voor een melkveebedrijf met een rantsoen op basis van maïs en gras, inclusief grasland.
 
Banner_videos_PROTECOW_email_NL_750px.jpg


Voor meer info / Plus d’infos
Eddy Decaesteker -E: eddy.decaesteker@inagro.be
Leen Vandaele (ILVO) Maryline Lamérand (ILVO)

Publicatiedatum / Date de publication 3/05/2020
TOP