Soja vervangen in het melkveerantsoen - alternatief 5

Door het hoge eiwitgehalte blijft sojaschroot een interessante aanvulling in het rantsoen. Maar soja wordt niet lokaal geproduceerd en heeft volatiele prijzen. De melkvee-experts van PROTECOW vonden vijf oplossingen die sojaschroot kunnen vervangen. De alternatieven hebben betrekking op het beschikbare ruwvoeder of op het type krachtvoeder. De komende weken stellen we de oplossingen voor via animatievideo's en technische fiches. Omschakelen naar biologische landbouw is een vijfde en laatste alternatief.

Omschakelen nnaar biologische landbouw
 
Voor bio-landbouwers is het gebruik van sojaschroot problematisch aangezien biologische soja zeer duur is. Zij zijn zeker vragende partij om het verbruik van deze eiwitbron te verlagen. Let wel: een biologische melkkoe heeft dezelfde hoeveelheid eiwit nodig om 1 l melk te produceren als een gangbare koe. Om het eiwit van het rantsoen op niveau te houden is dit  mogelijk door zowel  de geoogste ruwvoeders als door de gebruikte krachtvoeders. De omschakeling naar biologische landbouw kan voor sommige traditionele melkveehouders een oplossing bieden. Bij die omschakeling is het belangrijk een goed productieniveau te behouden voor een goede rendabiliteit van het bedrijf. Deze oplossing is getest op een bedrijf dat zowel maïs, grasland, industriële teelten als granen produceert.
 
Het teeltplan werd volledig gewijzigd: de industriële teelten en granen hebben plaats gemaakt voor voedermiddelen zoals tussenteelten en voederbieten die nodig zijn voor het melkvee. Na de omschakelingsperiode, zagen we een daling van het krachtvoederverbruik, een lagere melkproductie, en een stijging van de netto-marge met 8%. Hoe hoger het prijsverschil tussen conventionele melk en biologische melk, hoe interessanter dit alternatief wordt want dan stijgt de netto-marge. Het blijft wel een feit dat overschakelen naar bio met een beperkt verlies van melkproductie veel vakmanschap van de melkveehouder vergt. Het is een beslissing die goed moet worden overwogen, en niet in een opwelling mag worden genomen.
 
 
Video1.PNG
 
 
 
 
 
 

 
 
> Bekijk de video op het YouTube-kanaal van PROTECOW.
 
> Bekijk de technische fiche (N°5) op www.interreg-protecow.eu/documenten-documents.

Voor elk type melkveebedrijf een oplossing
PROTECOW vergelijkt de technische en economische cijfers van Vlaamse, Waalse en Noord-Franse melkveehouders. In die regio’s is er een grote diversiteit aan melkveebedrijven. Om elk bedrijf in het grensgebied aan te spreken, zijn de simulaties gebaseerd op drie bedrijfstypes via praktijktesten en berekeningen. Hierbij een overzicht van andere oplossingen. Ontdek welke het best bij jouw bedrijf past.
 
Type melkveebedrijfOplossing
Bedrijf met weinig oppervlakte voor ruwvoerteelten en een hoge krachtvoederkost als gevolg.

N°1: koolzaadschroot gebruiken in plaats van sojaschroot

Bedrijf met een rantsoen hoofdzakelijk op basis van maïskuil.

N°2: tussenteelten met Italiaans raaigras zaaien om het aandeel gras in het teeltplan te verhogen  

Bedrijf met een rantsoen op basis van maïs en gras, inclusief grasland.

N°3: de kwaliteit van het ingekuilde gras verbeteren.

N°4: Het gebruik van getoaste veldbonen

 
Banner_videos_PROTECOW_email_NL_750px.jpg

Voor meer info / Plus d’infos
Eddy Decaesteker -E: eddy.decaesteker@inagro.be
Leen Vandaele (ILVO) Maryline Lamérand (ILVO)

Publicatiedatum / Date de publication 11/05/2020
TOP