Zes maaltijden per week

« Sinds mijn opleiding in Canappeville in 2002 en de bedrijfsovername in 2004, geef ik zes maaltijden per week. Tijdswinst voor de melkveehouder en bovendien neemt het kalf sneller vast voeder op », getuigt Vincent Fagoo, lid van de PROTECOW-club.

Het toegepaste voederschema

 

VoederWaarneming
1e maaltijdBiestmelk van eigen moeder: 3,5L met voedingssonde
Van dag 2 tot 7Melk eigen moeder : 2 beurten/dag van 2,5LEr wordt gekozen voor eigen moedermelk om gezondheidsrisico's zoals paratuberculose te beperken.
Van dag 8 tot 14Gereconstitueerde melk: 2 beurten/dag van 3L met een concentratie van 130g/L drankDe keuze van het poeder is belangrijk. Het is niet gepast om te besparen (18% totale stikstof, het belangrijkste bestanddeel van afgeroomde melk)
Van dag 15 tot 21Gereconstitueerde melk: 6 beurten/week van 4L met een concentratie van 200 g/L drank + ad libitum voederr voor 1e jaar + water + stroDe kalveren verlaten hun individuele box en worden per 5 gehuisvest. Ze hebben toegang tot drinkbakken (proper water) en een voerhek met dagelijks vers voederstro. Het krachtvoer is een granulaat met 17% totale stikstof en 16% cellulose.
Week 4,5 en 6Idem maar 4,5L drank/maaltijd
Week 7Idem maar 4L drank/maaltijdIntroductie van een eenvoudiger krachtvoer: graan, korrels, vlokken etc.
Week 8Idem maar 3L drank/maaltijd
Week 9Idem maar 2L drank/maaltijd

De kalveren eten 1,8 à 2kg krachtvoer. Als de melkgift stopt, eten ze meer dan 2kg krachtvoer.

 

 

"Elke maandag bereken ik het melkschema opnieuw, voor elk lot voeg ik de hoeveelheden toe. Elk kalf heeft een eigen emmer die dagelijks gewassen wordt."

 

melkverstrekking_tabel.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

melkverstrekking2.PNG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


melkverstrekking3.PNG


Voor meer info / Plus d’infos
Benoît Verriele (ACE)

Publicatiedatum / Date de publication 23/12/2019
TOP